Op donderdag 7 september 2023 vond de onthulling plaats van het Stijkelmonument Katwijk met het daarbij behorende informatiebord op de Oude Begraafplaats aan de Zuidstraat.
Stijkelgroep met drie Katwijkse leden
De Stijkelgroep was een verzetsgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van de 47 mannen en vrouwen die in het voorjaar van 1941 zijn opgepakt, zijn 32 leden op 4 juni 1943 te Berlijn-Tegel gefusilleerd. De overige leden werden veroordeeld tot strafkampen. Slechts 3 vrouwen en 1 man overleefden de verschrikkingen van de Duitse concentratiekampen. De Stijkelgroep had 3 Katwijkse leden: de zwagers Arie en Willem van der Plas en Maarten Hoek. Zij zijn allemaal gefusilleerd.
Het Stijkelmonument naar Katwijk
Ter nagedachtenis aan de Stijkelgroep is een monument opgericht dat een plek heeft gekregen op Begraafplaats Westduin te Den Haag. Van dit monument is een replica gemaakt. Deze replica is lange tijd tentoongesteld geweest in het verzetsmuseum in Gouda.
Op enig moment is het monument daar uit de collectie gehaald en in het magazijn opgeslagen. Dit werd bij enkele nabestaanden van de Stijkelgroep bekend en vanaf dat moment is er gezocht naar een geschikte locatie.
De werkgroep is in overleg getreden met het Bestuur van de Oude Begraafplaats aan de Zuidstraat in Katwijk. Het bestuur heeft ingestemd met plaatsing van het monument op de begraafplaats.
Officiële onthulling
Op donderdag 7 september kon het monument officieel onthuld worden.
Er waren ruim 100 aanwezigen in het Anker, waar de burgemeester een toespraak hield; daarna werd een film vertoond over de Stijkelgroep.
Op de Oude Begraafplaats werd een toespraak gehouden door de heer D.J. Jonker, voorzitter van de Stichting Eregraf Stijkelgroep.
Drie leerlingen van de Christelijke Opleidingsschool lazen een gedicht voor, dat zij -met de gehele klas- gemaakt hadden in de week voor de onthulling. Het staat hieronder afgedrukt.
Het informatiebord werd onthuld door dames Tinie van der Plas en Heleen van der Plas, nabestaanden van Willem van Plas, gevolgd door het Taptoe-signaal, 2 minuten stilte en het Wilhelmus.
Ook werden er verschillende kransen gelegd door de Stichting Eregraf Stijkelgroep, het gemeentebestuur van Katwijk en de werkgroep Stijkelgroep Katwijk.
47 personen
47 personen, Waaronder 3 Katwijkers
Leefden in vrijheid, Tot de Duitsers kwamen
47 personen, Gingen samen in het verzet
Voor een vrij Nederland, Zonder oorlog
47 personen, Gingen met gevaar voor eigen leven
De zee op naar Londen, Maar ver kwamen ze niet
47 personen, Verraden door de SD
Weggevoerd naar het Oranjehotel, Aan hun lot overgelaten
47 personen, Waren allemaal onschuldig
Maar 43 personen Overleefden het niet
47 personen, Of eigenlijk 47 helden
Zelf vonden ze van niet, Maar hoe dapper moet je zijn om dit te doen
47 helden, Verdienen hun eigen monument
Een plek om te herdenken, Zodat dit niet vergeten wordt